Много зачестиха решенията на Министерски съвет за преактуване на имоти от

...
Много зачестиха решенията на Министерски съвет за преактуване на имоти от
Коментари Харесай

Ударно разпродаване на държавни имоти от служебния кабинет! За пример: Пловдив и 30-те стотинки на кв.м.

Много зачестиха решенията на Министерски съвет за преактуване на парцели от обществена държавна благосъстоятелност към частна, което разрешава да се оперира доста по-свободно с тези парцели. Последваха и редица търгове за продажба на тези земи. Дали обаче е оправдано и за какво парцелите са с толкоз ниски данъчни оценки? 
Прочетете още
" Не съм подозирала, че държавното управление може да се захване с тези парцели, тъй като това е длъжностен кабинет. Преглед на уеб страницата на Агенция за обществени предприятия демонстрира, че има едно съществено активизиране във връзка с огромни парцели. На пазара има апетит за огромни терени и страната се явява вкусен продавач на окрупнени земи. Можем единствено да гадаем за какво служебното държавно управление е решило това да е приоритет. Според мен не е работа на служебното държавно управление да продава земи в такива огромни размери. От длъжностен кабинет за първи път виждаме нещо сходно ", споделя журналистът Таня Петрова. 

По думите ѝ това са доста комфортни схеми, тъй като всичко е законно. 

" Законът не не разрешава да се продава частна държавна благосъстоятелност, това е субективна преценка по целенасоченост. Провежда се търг - всичко на хартия е законно. За страдание живеем в България и при такива ударни акции постоянно остава усещането, че те са предопределени за съответни хора. Предстои да забележим търговете - по част от тях още няма купувачи, при други има и прави усещане, че постоянно се явяват едни и същи купувачи и постоянно се оказват печеливши. Това също не е неразрешено, само че поражда въпросът по какъв начин по този начин ползата към парцелите се указва в едни и същи лица ", показва Петрова. 

Тя акцентира, че интензивността на Министерство на защитата за ликвидация на парцели също е забавна, защото там има огромни парцели по 200 дка. По думите ѝ земеделското министерство също не се слави с бистрота.

" Като черна кутия е - постъпват едни огромни парцели, по какъв начин се разпореждат с тях регионалните организации, не излиза наяве ", показва Петрова.

Как се дефинират цените? 

Има някои парцели, на които цената наподобява обикновено на фона на други пазарни покупко-продажби, само че има някои оценки, които са смешни, разяснява още Петрова. 

Тя даде образец с парцела край Пловдив, за който от  TrafficNews  първи съобщихме. Голям терен от 800 дка, намиращ се в предпазена зона в община Садово, Пловдив имаше стартова цена от 30 стотинки на квадратен метър. Припомняме, че продажба бе спряна поради проблеми с напътствията на спор на ползи и неуточнени защитни зони.

" Няма такава цена - в действителност е смешно. Особено, че става дума за окрупнен терен. Странно е за какво данъчната му оценка е толкоз ниска ", уточни Петрова. 

Защо регионалният шеф самичък се разпорежда със земята? 

Другият въпрос е защо този голям парцел е в патриномиума на регионалния шеф. Това значи, че той самичък се разпорежда с него. Областните шефове имат право да продават държавни парцели независимо, в случай че те са с данъчна оценка до 10 000 лв.. Защо тогава данъчната оценка на парцела край Пловдив е толкоз ниска?

" Знаем, че данъчните оценки изостават по отношение на пазарните, само че чак пък толкоз? ", добави Петрова. 

Скоростно актуване на парцели

Освен многото продажби, усещане при доста парцели прави скорошното им актуване. Това са парцели, които са съществували, само че нямат акт за благосъстоятелност, или са трансферирани неотдавна от някоя друга институция и би трябвало да се актуват на ново. Имотът в Пловдив е тъкмо подобен. Големият терен е бил дарен на община Садово, която е трябвало да прави ловджийски парк на него. Общината не се е справила и го е върнала назад на страната. Държавата получава този парцел в края на предходната година, актува го и незабавно го афишира за продажба. Когато има такова бързане има подозрение, че наподобява на нещо квалифицирано за някого. 

Кои са купувачите?

Има 16 планувани търгове на регионални шефове и 13 по-големи търгове на по-скъпи парцели, които се организират от самата Агенция за обществените предприятия и надзор. Има много идни търгове, има и извоювани. 

При търговете по области нерядко има припокриване. Едно и също физическо лице е купило от регионалния шеф на Бургас четири УПИ-та, пуснати за продажба в Карнобат. Еднакви купувачи има по търг за поземлени парцели в с. Бузовград, Стара Загора. Съвпадение има и при два търга на регионалния шеф на Сливен. Това не е неразрешено по закон и продажбите зависят от интереса към търговете.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР